• Turkish English German Russian
Steroid Satın Al Ve Anabolik Orjinal Steroid Sipariş Fiyatları

Kas Hafızası Gerçekten Var mı?

Kas Hafızası Gerçekten Var mı?

İnsan vücudu yaklaşık 650 kas içerir. Bu, vücut ağırlığımızın neredeyse yarısı. Tüm kas hücrelerimiz elastik hücrelerden oluşur. Kas liflerimiz yaklaşık 40 mm uzunluğundadır. Kas liflerimiz sinir hücreleri tarafından yönetilir ve kasılma sağlanır.


Ortalama bir yetişkin erkek vücut ağırlığının% 42'si kas hücreleridir. Kadınlarda bu oran% 36'dır. Isı, kas hücreleri kasıldığında ortaya çıkar. Bu, vücut ısımızı kontrol altında tutan faktörlerden biridir.


Bizim için önemli olan iskelet kasları 2 grupta sınıflandırılır;


Kırmızı veya yavaş seğirme kasları



 

Hızlı seğirme kasları


Bu gruplama alt grup olarak birçok türe ayrılsa da konumuzdan fazla ayrılmamak için burada bunlardan bahsetmeyeceğim. Bilmemiz gereken tek şey, "gücümüz", yani ağırlık kaldırma kapasitemizin, yüksek oranda hızla kasılan kaslardan geldiğidir.


Kas hipertrofisi (büyüme), kas kütlesinde ve enine kesit alanında büyüme yoluyla oluşur. Hiperplazi, organik hücre sayısı arttığında ortaya çıkar. Bu örneği aşağıdaki resimde daha kolay açıklayabiliriz:




Atrofi, basitçe kas kaybıdır. 2 çeşidi vardır;


- "Kullanılmamasından" kaynaklanan atrofi (yani egzersiz yapmamanın neden olduğu)


Nörojenik atrofi (kasları birbirine bağlayan sinir hücrelerinin hastalığından kaynaklanır)


Tabii ki, biz daha çok ilkinin neden olduğu atrofi ile ilgileniyoruz.




Birçoğumuz iş, sınavlar, yoğun okul dönemi, sakatlıklar, motivasyon eksikliği, mali sorunlar veya diğer nedenlerle spora ara vermek zorunda kalabiliriz. Yapılan çalışmalar neticesinde tekrar spora başlamak için motivasyonunuzu sağlayacak birkaç şey anlatacağım.



 


 


Kristian Gundersen, 2016 yılının başlarında "Kas Hafızası" üzerine bilimsel bir araştırma yaptı.


Kas hafızasının sadece kaslarla değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimizle (T-Hücreleri, timosit hücreleri) ilgili olduğunu belirtti.


Motor öğrenme becerisi konumuzda çok önemli bir yere sahiptir. Bir sporu öğrenmek veya yeniden öğrenmekle ilgili çeşitli fenomenler vardır; hassasiyet / vuruş, hafıza ve hareket. Yani bisiklete binmeyi öğrendikten sonra, eski becerilerinizi 10 yıl sonra, hatta 10 yıl sonra bile yeniden kazanacaksınız.


Kas hafızası, motor öğrenme yeteneği ile oldukça ilişkilidir. Kristian Gundersen'in konuyla ilgili araştırmasına göre çeşitli nedenlerle kesintiye uğrayan sporlar nedeniyle körelmiş kaslar vücudumuzdan geri dönüşü olmayan bir şekilde yok olmuyor!



 



Fareler üzerinde yapılan bir deneyde (Egner ve diğerleri (2013)), kas hafızası yaşam süresinin% 10'u için etkilidir. Ancak insanlarda bu oran çeşitli nedenlerle en düşük sınır olabilir. Yani insanlarda kas hafızası 15 yıldan ömür boyu sürebilen bir kapasitedir.


 


Bunun anlamı ne?


 



 

Yani spora 1 yıl ara verdiniz ve eskisi gibi olamayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 10 yıl içinde bırakırsanız, tekrar spora başladığınızda, kas hafızası sayesinde atrofik kaslarınızı çok daha hızlı hipertrofiye edebilirsiniz!