• Turkish English German Russian
Steroid Satın Al Ve Anabolik Orjinal Steroid Sipariş Fiyatları

Selenyum Nedir? Selenyum Takviyesine Gerek Var mı?

Selenyum Nedir? Selenyum Takviyesine Gerek Var mı?

Selenyum nedir?

Selenyum, vücuttaki birçok proteinin parçası olan eser bir mineraldir. "İz" mineral, vücudun günde 100 miligramdan daha az ihtiyaç duyduğu herhangi bir mineraldir.


Selenyum vücutta çoğunlukla selenoproteinler şeklinde bulunur.


Selenyum Vücutta Ne Yapar?

Oksidatif stres, serbest radikallerin üretimi vücudun doğal antioksidan savunmasını aştığında ortaya çıkar. Kirleticiler, toksinler ve radyasyona maruz kalmanın yanı sıra çok fazla yaşam stresi, uyku eksikliği ve çok fazla alkol, tütün veya rafine şekerler oksidatif strese neden olabilir.



Alkol tüketimi

 


Yorucu egzersizin oksidatif strese katkıda bulunabilecek reaktif oksijen türleri (serbest radikaller) ürettiği de bilinmektedir. Antioksidan takviyesi, oksidatif stresi azaltmak, iyileşmeyi teşvik etmek ve performansı artırmak içindir.



 

Selenyumun bazı formları, hücrelere verilen serbest radikal hasarıyla mücadele etmek için tek başına antioksidan görevi görür ve bazıları E vitamini ile kombinasyon halinde çalışır. [bir]


CrossFit sporcuları ve vücut geliştiriciler gibi belirli sporcuların antioksidan ihtiyaçları tam olarak belirlenmemiştir, bu nedenle selenyum gibi iz minerallerle takviye etmek oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir, ancak bu konunun daha fazla araştırılması gerekir.


Selenyumun Faydaları Nelerdir?

Selenyum, oksidatif stres ve hücre hasarına karşı koruyucu etkiler sağlayabilen bir antioksidan enzim olan glutatyonun bir parçasını oluşturur.


Selenyum takviyesi, yorucu egzersiz oksidatif stresi engelleyerek daha az hücre hasarı ve daha hızlı onarım ve iyileşme sağlar.


Selenyum Testosteron Düzeyini Artırabilir mi?

Selenyum, normal testosteron seviyelerinin "doğal güçlendiricisi" olarak da adlandırılır. Maalesef çoğu araştırma bu iddianın abartılabileceğini gösteriyor.


The Journal of Urology'de yayınlanan bir çalışmada, kısır erkeklerde selenyum desteğinin testosteron seviyeleri üzerindeki etkileri araştırıldı. Katılımcılar 26 hafta boyunca günde 200 mikrogram selenyum aldılar ve testosteronu ~ 2 nmol / L artırdılar. [2]


Bu artış çok küçüktür, bu nedenle performans veya eğitim yanıtı üzerinde çok az etkisi olacaktır.


Başka bir çalışma, erkek bisikletçilerin dört haftalık selenyum takviyesinden sonra dinlendiğini ve testosteron seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını buldu. [3]


Özet: Selenyum alımının testosteron üzerindeki etkileri başlangıçta düşünülenden çok daha küçüktür ve dolayısıyla daha az fayda sağlar. Sporcuların selenyum takviyesi ile artan testosterondan herhangi bir performans avantajı görmesi olası değildir.



 



Selenyum Takviyeler

Yeterli Selenyum Almazsanız Ne Olur?

Selenyum birçok gıdada bulunur, bu nedenle sanayileşmiş ülkelerde eksiklik nadirdir. Dünyanın birçok ülkesinde belgelenmiş selenyum eksikliği vakaları neredeyse hiç duyulmamış.


Bazı yerlerde, özellikle Çin'in yoksul ülkeleri ve bölgelerinde selenyum eksikliği vakaları belgelenmiştir. Bu hastalar, keşfedildiği Çin'deki ilçenin adını taşıyan, Keshan hastalığı olarak adlandırılan şiddetli, genellikle ölümcül bir kardiyomiyopatidir. [4]


Yorgunluk, selenyum eksikliği ile ilişkili bir semptomdur, ancak hiçbir şekilde yorgun olmamanız, bu mineralden eksik olmadığınız anlamına gelmez! Normal işlev için çok az miktarda selenyum (mikrogramlardan bahsediyoruz) gerekli olduğu için, doktorunuza danışmadan takviyeye başlamayın.


Yeterli çeşitliliğe sahip normal bir diyet yiyorsanız ve yüksek kaliteli bir multivitamin alıyorsanız, muhtemelen günlük selenyum alımınıza ulaşmışsınızdır ve takviyelere ihtiyacınız olmayacaktır.